Intervju

INTERVJU

 

_MG_4609 kopiaIntervju med Anna Matti som i dagarna startar sin nya verksamhet HealthPro Academy i syfte att hjälpa andra terapeuter inom hälso- och skönhetsbranschen få en mer effektiv och framgångsrik verksamhet oavsett vad målet är.

Berätta om HealthPro Academy!
- HealthPro Academy är ett utbildningsprogram som har som mål att utbilda terapeuter i hälso- och skönhetsbranschen till att bli mer kunniga i entreprenörskap och smart företagande. Vi har precis lanserat vår hemsida och har de första föreläsningarna inbokade under de kommande månaderna. Målet är att hålla vår första större utbildning som vi kallar HealthPro Business Bootcamp i september och sedan ungefär var tredje månad.

Vad var det som fick dig att starta HealthPro Academy just nu?
- Det som fick mig att starta det som från början bara var tanken som ett projekt var faktiskt två saker. Det ena var att jag insåg att jag inte behövde lägga lika mycket tid på min ordinarie verksamhet längre. Mina terapeuter och deras uppdrag skötte sig i stort sett själva och jag ville ha något saftigt att sätta tänderna i.
Det som sedan gjorde att jag valde den här vägen att gå var tack vare den amerikanske business experten Kane Minkus som efter ett seminarium tog mig åt sidan och med ett par enkla frågor fick mig att själv se att det var inom expertbusinessen som mina ambitioner och energin låg i. Han är nu min mentor och ett stort stöd i mitt yrkesliv! 

Vad är det som driver dig?
- Det som drivit mig att starta den här verksamheten är framförallt att jag ser hur många terapeuter det är som sliter onödigt hårt med att få in kunder, behålla dem och hålla en inkomst som gör att de inte behöver jobba extra för att få det att gå runt. Jag har också varit där så jag vet precis hur stressande det är att se utgifterna hopa sig och bokningskalendern ha en massa tomma luckor. Jag har många gånger önskat att det skulle finnas någon intensivkurs specifikt för min bransch så därför har jag satt ihop just det!

Hur skiljer sig HealthPro Academy från konkurrenterna?Anna Matti - affärscoach
- För att vara ärlig har jag inte hittat så många konkurrenter i Sverige. I England och USA finns det en del som gör i stort sett samma sak som jag och ett par av dem har jag ett bra samarbete med där vi utbyter erfarenheter och stöttar varandra. Givetvis finns det företag som har liknande upplägg men inget som täcker alla de delar vi gör, har den variation av tjänster som vi har och som dessutom är specialiserade på hälso- och skönhetsbranschen, den kombon gör oss unika!

Vad är det som skiljer era tjänster från era konkurrenters?
- Jag tror att det som är den största skillnaden är just att vi har flera tjänster för olika behov. Vissa vill bara ha lite stöd och inspiration för att komma igång och då passar ett seminarium bra. Vill man sitta hemma och pilla lite själv så passar vårt online-program bäst. Vill man däremot få hjälp att lägga upp en total strategi för sitt företag från nuläge till drömläge så passar vår tvådagars intensivutbildning perfekt! Vi kommer också ha möjlighet att ta oss an ett fåtal terapeuter till vårt mentorskapsprogram där vi fokuserar på att vidareutveckla utbildande och expertroller. Om allt känns bra för alla parter så kan man få möjligheten att gå in och hålla våra utbildningar i andra städer, branscher och till och med länder!

Vad har du på gång just nu?
- Just nu håller vi på för fullt med att finslipa vårt material. Det är ett kul men intensivt pillande med ordval, grafik och WordPress. Vi gör det allra mesta själva (men ofta med stöd av proffs) för att verkligen kunna ge våra framtida klienter råd och hjälp på alla plan! Ganska långt från vardagen som massageterapeut med andra ord!
Vi är också väldigt aktiva med nätverkande bland våra branschkollegor för att få dem att inse att vi snart kommer erbjuda våra tjänster och utbildningar för dem. Desto fler vi når ut till desto bättre för både dem och branschen!

 Summera året som har gått.
- Oj, ja det har ju varit framförallt ett intressant sista halvår! Som egen företagare kan det ibland vara mer eller mindre konstant bergochdalbana på det ena eller andra sättet men sedan oktober har det varit en stadigt stigande raket med bara ett par mindre loopar. Det har varit fullständigt inspirationsfyrverkeri och ökenliknande idétorka om vart annat vilket är ganska vanligt för mig i en så kreativ process som det här ändå är. Lite som jag föreställer mig att det skulle vara att sätta upp en teaterpjäs med en treåring som regissör. Det är intressant att se tillbaka på var jag började för bara 6 månader sedan och hur mycket jag har lärt mig under den här perioden. Allt det kombinerat med det jag lyckats bra och mindre bra med genom mina år i mitt yrke har jag nu kokat ihop till HealthPro Academy. Jag är superspänd på att få komma igång och dela med mig av det!

Vad händer det närmsta halvåret?
- Nu börjar det roligaste! Men också det läskigaste eftersom det är något jag aldrig gjort förut. Men det är så man utvecklas, genom att ta ett stort steg utanför komfortzonen. Genom att utbilda och vägleda så många terapeuter som möjligt ger jag tillbaka till branschen en smula av vad den har gett mig i form av personlig utveckling, affärssinne och massor med lärorika relationer med kunder och kollegor.

Kortfattat, vem ska gå era utbildningar och vad kommer hen att lära sig?
- Vår genomgående tanke är att utbilda våra kollegor inom hälso- och skönhetsbranschen så som massörer, kiropraktorer, hudterapeuter, PT's med flera i hur man går från det vanliga läget som utarbetad terapeut som ändå inte får det att gå ihop antingen i tid med familjen, lön som motiverar till att fortsätta slita eller en tillräckligt inspirerande utveckling som person och terapeut, till just precis det man inte trodde var nåbart. En välavlönad och motiverad terapeut med energigivande kunder och ett tydligt och inspirerande mål med en plan för att nå den. Vårt mål är att ge en helhetlig utbildning så att man kan gå ut genom våra dörrar efteråt och känna sig kompetent och redo för förändring. Sedan är det ju som alltid när det kommer till coaching att man måste vara öppen för att riva upp gamla sanningar och se nya möjligheter!

HealthPro Academy